Ervaringen van PrimeHumic bij melk- en jongvee
Salmonella mede aangepakt met humuszuren

Melkveebedrijf Koepon in Noord-Groningen is geen doorsnee bedrijf. Het moderne bedrijf met ruim 400 melkkoeien behaalt bovengemiddelde resultaten door een optimale combinatie van genetica, hygiëne, koecomfort en voeding. Desondanks kreeg het bedrijf te maken met een probleem bij de jongste kalveren. Het bleek te gaan om een variant van de salmonellabacterie. De oplossing werd mede gevonden in de toevoeging van humuszuren aan het rantsoen. “We waren positief verrast dat zo’n kleine toevoeging het probleem kon oplossen”, vertelt bedrijfsleider Marcel Rijkers.

Marcel Rijkers is erg positief over de werking van humuszuur bij zijn melkvee

Marcel Rijkers – bedrijfsleider van Koepon
© Koepon 2019

PrimeHumic ingezet bij Melkveebedrijf Bruggeman
PrimeHumic bij melkvee: 'Het is een simpele rekensom'

Voor René Bruggeman is het simpel. De opbrengsten van PrimeHumic-humuszuren zijn ongeveer 34 cent per koe per dag, de kosten 6 cent. “Dan is de rekensom snel gemaakt”, vertelt de melkveehouder. Samen met zijn broer heeft hij een melkveebedrijf met 136 melkkoeien en 55 stuks jongvee in het Overijsselse Wijhe.

Zo’n 5 jaar geleden kwam René in aanraking met PrimeHumic op de beurs in Hardenberg. “Het concept sprak ons aan, maar het is altijd de vraag of de opbrengsten hoger zijn dan de kosten.” Zijn voerleverancier wist dat hij twijfelde. “Ze hebben PrimeHumic toen een goede maand door het voer gemengd. De productie steeg met een liter per koe per dag. Toen het eraf ging, daalde het meteen weer”, vertelt René. “Verder hebben we niks veranderd. Het product zorgt dus echt voor een betere voerefficiëntie.”

'Onze koeien worden ouder en gezonder'

Hoe langer Marc Krabben zijn koeien humuszuren voert, hoe beter het gaat. Zijn 110 melkkoeien krijgen inmiddels zo’n 5 jaar PrimeHumic-humuszuren bijgevoerd. Toen de voerleverancier vergat het product bij te mengen, merkte Marc dat direct. “Wat was er toch aan de hand? De productie zakte gemiddeld met ruim een liter en ik merkte aan de koeien dat er iets anders was.” Wat er precies veranderde, vindt hij lastig onder woorden te brengen. “Het is ook deels een gevoel.”

Humuszuren hebben een positief effect op de werking van de darmen. “Hoe gezonder de darmen, hoe gezonder het dier”, weet Marc Krabben. “Als het op darmniveau niet goed zit, kun je allerlei problemen verwachten. Die problemen uiten zich bij iedere koe anders. En ook per bedrijf zijn de effecten verschillend. Toevoeging van humuszuren zorgt er bij het ene bedrijf voor dat de gehaltes stijgen, bij het andere dat de productie stijgt en bij sommige bedrijven doet het veel minder. Gelukkig mocht ik eerst testen om te kijken of het voor ons werkte.”

darmgezondheid koeien
Bereken wat PrimeHumic u oplevert!
Met onze calKOElator weet u precies wat uw financiële voordelen zijn met het gebruik van PrimeHumic. Het bevordert de darmgezondheid en levert een dagelijks rendement op van €14,-, met een investering van €6,- per 100 koeien.
PrimeHumic zorgt bij melkvee voor onder meer een betere melkkwaliteit, een hogere levensproductie en een lagere milieubelasting, en zijn de dieren beter bestand tegen hittestress. Daarnaast is het voor kalveren inzetbaar tegen darmaandoeningen en diarree en zorgt het voor een verbeterde voederconversie en uniformiteit.
Bereken hier uw financiële voordelen met onze calKOElator!
Ervaringen bij melkvee
Wij hebben last van een te hoog zuurtegraad, hiervoor gebruiken wij PrimeHumic met kalk. Wij waren hier even mee gestopt en direct schoot de zuurtegraad weer omhoog. Wij zijn PrimeHumic direct weer gaan gebruiken en het zuurtegraad zakte weer.
– Melkveehouder uit Nijkerk met 30 koeien
PrimeHumic kan het antibiotica gebruik terugdringen. PrimeHumic is een uitstekend aanvulling bij het voer om de gezondheid te verbeteren, het liefst preventief.
Dierenarts voor landbouwhuisdieren met als
werkgebied Utrecht & Zuid-Holland
Wij hebben veel minder mastitisgevallen. In het geval dat het dier een hard kwartier heeft kunnen wij dit met behulp van mint en een pijnstiller vaak al verhelpen. Eerder was het zo dat we de penicilline er meteen bij konden halen want dan was het mis. Het lijk erop alsof het natuurlijke afweersysteem versterkt zou kunnen zijn.
– Melkveehouder uit Bornerbroek
De mest is goed en we hoeven veel minder te mixen, doordat de mest beter verteerd stinkt het minder en heeft het hoogstwaarschijnlijk minder ammoniak. Nadat we PrimeHumic zijn gaan gebruiken is de voer efficiëntie omhoog gegaan. Mijn voerleverancier maakt een berekening van hoeveel mijn dieren zouden moeten opnemen, maar ik houd altijd over.
Melkveehouder van Schaik met 95 koeien

PrimeHumic bevordert de opname van voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Houd uw jongvee gezond en vitaal!

Een gezonde start van uw jongvee heeft veel invloed op leeftijd, gezondheid en de productie van melk. BioAg Europe doet langdurig onderzoek naar melkvee en daarbij hebben we zeer positieve resultaten gezien door het gebruik van PrimeHumic.

Ervaringen PrimeHumic Vloeibaar bij jongvee
null
‘Sinds november 2019 gebruiken wij het product PrimeHumic Vloeibaar voor de bestrijding van Crypto bij onze jongste kalveren. De ervaringen zijn goed bij het juiste gebruik van het product. Zo is het belangrijk om direct bij de eerste voeding het product al toe te voegen. Ik gebruik het product de eerste 12 levensdagen van het kalf. Ik heb inmiddels ongeveer 20 kalveren behandeld met het product. Deze kalveren ogen vitaler en de uitval is 0%. Voorheen hadden wij veel last van sterfte door Crypto. Het geen wondermiddel, maar een goed ondersteunend product. De hygiëne rondom de kalveropfok is zeker zo belangrijk. Ik zie PrimeHumic Vloeibaar als een pluspunt in mijn jongveeopfok.’

– Veehouder uit de Krim (gemeente Hardenberg)

null
‘PrimeHumic was veertien dagen in gebruik. Door drukte op mijn bedrijf was ik vergeten opnieuw een bestelling te plaatsen. Vanaf die tijd had ik weer meer problemen bij mijn kalveren met diarree.’

– Veehouder uit Merkplas (België)

null
‘Tijdens het gebruik hebben we geen kalf met diarree gehad en ze waren erg levenslustig. Onze indruk was dat ze vooral de eerste dagen wat vlotter wilden drinken, daarna was er weinig verschil meer merkbaar. De groei van de kalveren was goed en ze deden het gewoon goed in het algemeen.’

– Veehouder uit Koekange (gemeente De Wolden)