PrimeHumic ingezet bij Melkveebedrijf Bruggeman

Voor René Bruggeman is het simpel. De opbrengsten van PrimeHumic-humuszuren zijn ongeveer 34 cent per koe per dag, de kosten 6 cent. “Dan is de rekensom snel gemaakt”, vertelt de melkveehouder. Samen met zijn broer heeft hij een melkveebedrijf met 136 melkkoeien en 55 stuks jongvee in het Overijsselse Wijhe.

Zo’n 5 jaar geleden kwam René in aanraking met PrimeHumic op de beurs in Hardenberg. “Het concept sprak ons aan, maar het is altijd de vraag of de opbrengsten hoger zijn dan de kosten.” Zijn voerleverancier wist dat hij twijfelde. “Ze hebben PrimeHumic toen een goede maand door het voer gemengd. De productie steeg met een liter per koe per dag. Toen het eraf ging, daalde het meteen weer”, vertelt René. “Verder hebben we niks veranderd. Het product zorgt dus echt voor een betere voerefficiëntie.”

Hogere melkgehaltes koeien
PrimeHumic ingezet bij Melkveebedrijf Bruggeman
Financiële voordelen, ook bij de kalveren

“Productie zakte terug”
De melkveehouder probeerde nog een paar keer wat het effect was als hij stopte met toevoeging van PrimeHumic. “Maar na één tot twee weken begonnen we altijd weer”, lacht hij. “De productie zakte meteen weer terug.”
René merkt dat de laatste jaren de leeftijd bij afvoer van zijn koeien ook omhoog is gegaan. “Of dat komt door PrimeHumic of bijvoorbeeld genetica is lastig te zeggen.” Ook ziet hij dat de vertering en mestkwaliteit goed zijn en dat hij zijn koeien geen last hebben van klauwproblemen of bevangenheid. “Maar dat is echt moeilijk toe te schrijven aan één product. Productie kun je meten, de rest is gevoelswerk. Al heeft het natuurlijk allemaal met elkaar te maken. Alleen als een koe goed in z’n vel zit gaat de productie omhoog.”

Kalveren
Sinds een aantal maanden krijgen ook de kalveren PrimeHumic. Eerst kregen de dieren Halocur om cryptosporidiose te voorkomen. “PrimeHumic heeft precies hetzelfde effect, maar de kostprijs is veel gunstiger. Ook hebben de kalveren geen diarree meer. PrimeHumic doet wat het moet doen”, concludeert René.
Hij merkt dat steeds meer melkveehouders in de buurt ook zijn gestart met PrimeHumic. “Wij zijn ermee begonnen, we zijn op dat gebied een voorbeeldbedrijf. En eigenlijk iedereen die ik erover hoor, is enthousiast.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie