darmgezondheid koeien

Hoe langer Marc Krabben zijn koeien humuszuren voert, hoe beter het gaat. Zijn 110 melkkoeien krijgen inmiddels zo’n 5 jaar PrimeHumic-humuszuren bijgevoerd. Toen de voerleverancier vergat het product bij te mengen, merkte Marc dat direct. “Wat was er toch aan de hand? De productie zakte gemiddeld met ruim een liter en ik merkte aan de koeien dat er iets anders was.” Wat er precies veranderde, vindt hij lastig onder woorden te brengen. “Het is ook deels een gevoel.”

Humuszuren hebben een positief effect op de werking van de darmen. “Hoe gezonder de darmen, hoe gezonder het dier”, weet Marc Krabben. “Als het op darmniveau niet goed zit, kun je allerlei problemen verwachten. Die problemen uiten zich bij iedere koe anders. En ook per bedrijf zijn de effecten verschillend. Toevoeging van humuszuren zorgt er bij het ene bedrijf voor dat de gehaltes stijgen, bij het andere dat de productie stijgt en bij sommige bedrijven doet het veel minder. Gelukkig mocht ik eerst testen om te kijken of het voor ons werkte.”

Oudere en gezondere koe, ook op de lange termijn

Oudere en gezondere koe
Volgens Marc is het door die diversiteit aan effecten lastig om aan te geven wat PrimeHumic exact doet op zijn bedrijf. “Inmiddels kunnen we wel zeggen dat de koeien die als vaars al humus hebben gekregen, langer meegaan en ouder worden. De leeftijd waarop we koeien afvoerden was tussen 2013 en 2016 gemiddeld 5 jaar en 5 maanden. De laatste 3 jaar is dat gestegen naar 5 jaar en 8 maanden.” Ook het aantal uierontstekingen is in de loop van de tijd fors gezakt. “Dat aantal zakt nog steeds.”
De investering van 6 cent per koe per dag vindt Marc het zeker waard. “Vooral op de langere termijn merken we verschil. Diergezondheid is ook iets van de langere termijn.” Wel benadrukt hij dat PrimeHumic geen wondermiddel is. “Natuurlijk spelen bij een goede diergezondheid veel meer elementen een rol, zoals hygiëne.”

Minder behandelingen bij kalveren
Ook de kalveren krijgen sinds een paar maanden direct na de geboorte de vloeibare variant van PrimeHumic door de melk gemengd. “We hoeven sindsdien veel minder dieren te behandelen en minder toevoegingsmiddelen te gebruiken”, merkt Marc. Zo gebruikt hij geen Halocur meer, ter preventie van cryptosporidiose.  Ook voert hij nog amper electrolyten bij. “Al met al heb ik er een goed gevoel bij.” Al ligt hierin volgens hem ook een gevaar. “Als je gezondere dieren hebt, wordt je soms wel eens té makkelijk. Je moet de hygiëne wel goed in de gaten blijven houden. Het is een toevoegmiddel, geen geneesmiddel.”

darmgezondheid varkens
Het werkt niet alleen bij melkvee en kalveren

Betere voederconversie
Ook zijn 5500 vleesvarkens heeft Marc Krabben een tijdlang PrimeHumic gevoerd. “Ze kregen een paar millimeter meer spier, maar onze Piétrains hadden al veel spier. Dit vergoedde niet direct de kosten. Dus toen het krapper werd, zijn we ermee gestopt. We doen momenteel een proef waarbij we de voederconversie meten. De eerste resultaten zien er veelbelovend uit, maar eigenlijk iets té veelbelovend. We starten binnenkort een 2e ronde om te meten of de resultaten kloppen. De voerefficiëntie steeg sterk. Aten de varkens in de controlegroep 246 kilo voer, in de proefgroep was dit 230 kilo.”

Grootste effect na geboorte
De biggen krijgen in deze proef humuszuur vanaf 9 weken leeftijd, de leeftijd waarop Marc Krabben de varkens aangeleverd krijgt. “Ik heb het idee dat humuszuur bij varkens vooral in de periode ervoor, vanaf de geboorte, effect heeft. De darmen zijn dan nog helemaal ‘vers’ en het lichaamsgewicht vermenigvuldigt zich in de eerste periode het snelst.” Hij zou dan ook het liefst varkens aangeleverd krijgen die al vanaf de geboorte PrimeHumic krijgen. Bij varkens is een goede darmgezondheid volgens hem van groot belang. “Varkens eten veel restproducten en lastiger te verteren producten. Hoe beter de darmen, hoe beter de vertering.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie