Wist je dat hittestress met name de darmwerking van de koe negatief beïnvloedt? Daarom heeft het ondersteunen van de darmen met humuszuur bij hittestress ook zoveel effect. Onze onderzoekster Kirsten Szklany legt je graag uit hoe dat werkt.

 

“Hittestress ontstaat wanneer het lichaam zijn warmte niet kwijt kan. Een dier verbruikt dan meer energie om zich koel te houden. Door een combinatie van factoren zoals hoge luchtvochtigheid, weinig wind en hoge omgevingstemperatuur (eigenlijk al boven 20 graden) kan de lichaamstemperatuur stijgen. Ook de hartslag kan stijgen. Samen leidt dit tot verstoring van processen in het lichaam en uiteindelijk zelfs tot uitval van organen” 1, licht Kirsten Szklany toe.

Darmwerking verstoord

De darm is een van de organen die het meest beïnvloed wordt door hittestress. Kirsten: “Op het moment dat de lichaamstemperatuur stijgt, probeert het lichaam de overtollige warmte af te voeren via de bloedbaan. Daardoor is er minder bloed beschikbaar voor de organen, waaronder de darmen. Dit kan leiden tot zuurstoftekort, wat de darmwerking verstoort. Normaal houden de eiwitten in de darm de darmepitheelcellen dicht bij elkaar, zodat dit een barrière vormt. Bij hittestress maakt een dier al meer radicalen aan, maar daarnaast is de darm ook nog eens extra doorlaatbaar omdat de eiwitten minder goed hun werk kunnen doen. Logisch dus dat er veel sneller schade aan het darmepitheel én ontstekingsreacties ontstaan, met alle gevolgen van dien.” 2

Darmwerking ondersteunen

“Uit onderzoek blijkt dat de (melk)productie beter op peil blijft tijdens hittestress als de dieren humuszuren krijgen”, vertelt Kirsten. “De humuszuren ondersteunen de darmgezondheid en zouden mogelijk zelfs schadelijke toxines kunnen binden.” Na drie maanden is de werking van humuszuren optimaal, start daarom bij voorkeur in maart al met het voeren van PrimeHumic aan jouw dieren”, geeft Kirsten als tip. Bijkomend voordeel: dit draagt ook bij aan een goede mestkwaliteit.

Bronnen:
1 GD. Rundvee Voorkom Hittestress: Gezondheidsdienst voor Dieren; 2020 [Beschikbaar op: https://www.gddiergezondheid.nl/nl/Diergezondheid/Management/Hittestress-rundvee].
2 Lian P, Braber S, Garssen J, Wichers HJ, Folkerts G, Fink-Gremmels J, et al. Beyond Heat Stress: Intestinal Integrity Disruption and Mechanism-Based Intervention Strategies. Nutrients. 2020;12(3):734.

PrimeHumic met kalk

Uniek proces met humus(zuur) en fulvinezuur als de natuurlijke basis

PrimeHumic met kalk bevat humus(zuur) en fulvinezuur. Deze stoffen zijn cruciaal voor het behoud van een goede gezondheid van het dier. Ze vormen een biochemische brug tussen levenloze mineralen en levende cellen. Humus(zuur) bindt en fulvinezuur transporteert. Het gewicht en omvang van deze stofjes zijn zo klein dat ze van cel naar cel kunnen reizen. Daardoor helpen ze het dierlijk lichaam voedingsstoffen beter op te nemen en onderhouden ze de celbalans. Humus(zuur) en fulvinezuur voeren zware metalen af uit het dierlijk lichaam. PrimeHumic is voor de jonge dieren ook verkrijgbaar in een vloeibare variant.

Effecten van PrimeHumic met kalk

 • null

  Bevordert de weerstand

 • null

  Voedt en beschermt de huid en vacht

 • null

  Bevordert de opname van voedingsstoffen

 • null

  Bevordert de darmgezondheid

 • null

  Betere voederconversie

 • null

  Verbetert prestaties

 • null

  Zuinig in gebruik

 • null

  Lage dosering

Dosering

PrimeHumic met kalk is gemakkelijk door het voer te mengen. Per 100 kg lichaamsgewicht is 1 gram PrimeHumic met kalk nodig.
Nu bestellen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie