Wist je dat hittestress met name de darmwerking van de koe negatief beïnvloedt? Daarom heeft het ondersteunen van de darmen met humuszuur bij hittestress ook zoveel effect. Onze onderzoekster Kirsten Szklany legt je graag uit hoe dat werkt.

 

“Hittestress ontstaat wanneer het lichaam zijn warmte niet kwijt kan. Een dier verbruikt dan meer energie om zich koel te houden. Door een combinatie van factoren zoals hoge luchtvochtigheid, weinig wind en hoge omgevingstemperatuur (eigenlijk al boven 20 graden) kan de lichaamstemperatuur stijgen. Ook de hartslag kan stijgen. Samen leidt dit tot verstoring van processen in het lichaam en uiteindelijk zelfs tot uitval van organen” 1, licht Kirsten Szklany toe.

Darmwerking verstoord

De darm is een van de organen die het meest beïnvloed wordt door hittestress. Kirsten: “Op het moment dat de lichaamstemperatuur stijgt, probeert het lichaam de overtollige warmte af te voeren via de bloedbaan. Daardoor is er minder bloed beschikbaar voor de organen, waaronder de darmen. Dit kan leiden tot zuurstoftekort, wat de darmwerking verstoort. Normaal houden de eiwitten in de darm de darmepitheelcellen dicht bij elkaar, zodat dit een barrière vormt. Bij hittestress maakt een dier al meer radicalen aan, maar daarnaast is de darm ook nog eens extra doorlaatbaar omdat de eiwitten minder goed hun werk kunnen doen. Logisch dus dat er veel sneller schade aan het darmepitheel én ontstekingsreacties ontstaan, met alle gevolgen van dien.” 2

Darmwerking ondersteunen

“Uit onderzoek blijkt dat de (melk)productie beter op peil blijft tijdens hittestress als de dieren humuszuren krijgen”, vertelt Kirsten. “De humuszuren ondersteunen de darmgezondheid en zouden mogelijk zelfs schadelijke toxines kunnen binden.” Na drie maanden is de werking van humuszuren optimaal, start daarom bij voorkeur in maart al met het voeren van PrimeHumic aan jouw dieren”, geeft Kirsten als tip. Bijkomend voordeel: dit draagt ook bij aan een goede mestkwaliteit.

Bronnen:
1 GD. Rundvee Voorkom Hittestress: Gezondheidsdienst voor Dieren; 2020 [Beschikbaar op: https://www.gddiergezondheid.nl/nl/Diergezondheid/Management/Hittestress-rundvee].
2 Lian P, Braber S, Garssen J, Wichers HJ, Folkerts G, Fink-Gremmels J, et al. Beyond Heat Stress: Intestinal Integrity Disruption and Mechanism-Based Intervention Strategies. Nutrients. 2020;12(3):734.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats bericht