Een matige tot hoge mycotoxinebesmetting. Dat laten de meer dan 1.000 monsters uit 20 Europese landen van Alltech European Harvest van 2022 zien. Een reden tot zorg waar ook in het vakblad Boerderij aandacht aan werd besteed.

 

Met name in maïs verdient de aflatoxinebesmetting de aandacht. 67 maismonsters overschreden zelfs het wettelijke aflatoxinelimiet voor voergebruik (>20 ppb). Door de droogte van het afgelopen groeiseizoen zien we hetzelfde beeld in graskuilen. In alle Europese regio zijn meerdere graskuilen die in de categorie ‘hoog risico’ vallen. Niet onbelangrijk: stro wordt vaak over het hoofd gezien, maar de analyses laten ook hier hoge mycotoxinegehaltes zien. Belangrijk dus om hier op jouw melkveebedrijf alert op te zijn.

Humus- en fulvinezuur bindt mycotoxines

Gelukkig is er ook goed nieuws: humus- en fulvinezuur kunnen helpen om de opnamehoeveelheid van mycotoxines te beperken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat humus bindt aan bepaalde mycotoxines. Dit zou de darmschade veroorzaakt door deze stoffen kunnen verminderen (Sabatar-Vilat et al., 2007, Santos et al., 2011, Rensburg et al., 2006). Dit is in overeenstemming met eigen onderzoek uitgevoerd door Universiteit Utrecht. Hier hebben wij de bindingscapaciteit van PrimeHumic aan de mycotoxines laten onderzoeken. Hieruit bleek dat PrimeHumic mycotoxines zou kunnen binden. Je kunt dus de schade van mycotoxines in de darm beperken door het gebruik van PrimeHumic. Dit heeft een positief effect op de (darm)gezondheid van het dier. Bijkomend voordeel: PrimeHumic is een 100% natuurlijk product, bestaande uit humus- en fulvinezuur, versterkt antioxidanten en is zeer zuinig in gebruik. Lees de ervaringen van melkveehouders met PrimeHumic.

Wat zijn mycotoxines ook alweer?

Mycotoxines zijn als gifstoffen van schimmels overal aanwezig. Het zijn natuurlijke stoffen, waar meer dan 500 verschillende soorten van bestaan. Mycotoxines vormen zich zowel tijdens de groei als de opslag van een gewas. Zoals je vast weet beïnvloeden mycotoxines de gezondheid van jouw dieren negatief. Denk aan leveraandoeningen, nierbeschadigingen, zenuwafwijkingen en vruchtbaarheidsproblemen. Een kleine besmetting kan al een nadelig gevolg hebben op de gezondheid en productie van de koeien. 100% mycotoxinevrij voer is niet haalbaar. Daarom zijn er normen opgesteld voor maximaal toegestane limieten in diervoeding.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie