Lammeren die PrimeHumic hebben gekregen, hebben een hoger gehalte aan opgenomen immunoglobulines in hun bloed. Dat opvallende resultaat blijkt uit een verkennend, kleinschalig onderzoek bij Innovatiecentrum De Mekkerhof onder jonge geitenlammeren.

Bron: De Mekkerhof

“In deze praktijkproef bij het innovatiecentrum hebben wij 30 geitenlammeren (bokjes en geitjes) die op dezelfde dag geboren zijn gevolgd. De helft van deze groep kreeg voor de eerste biestgift 1,5 ml vloeibare PrimeHumic. De andere 15 dieren kregen dit niet”, legt Kirsten Szklany, onderzoeker bij BioAg uit. Op dag 3 na de geboorte is de hoeveelheid antistoffen (IgG) in het bloed gemeten. De Gezondsdienst voor Dieren hanteert hierbij de norm dat 10 gram per liter voldoende antistoffen in het bloed zijn, vanaf 15 gram is het label ‘goed’. De bloeduitslagen heeft Kirsten gecorrigeerd voor de hoeveelheid en kwaliteit (brix-waarde) van de biest. “Hieruit blijkt dat in de controlegroep 3 lammeren in de categorie ‘goed’ vallen. In de Prime Humic-groep zaten meer dan de helft van de lammeren, 8 van de 15, boven de 15 gram IgG per liter bloed”, vertelt Kirsten enthousiast. Dit wekt dus de suggestie dat het gebruik van humuszuren bij jonge lammeren kan helpen om antistoffen uit biest optimaal op te nemen.

 

Hogere relatieve absorptie
Lammeren die PrimeHumic hebben gekregen, hebben een 3% hogere absorptie van de immunoglobulinen. In onderstaande grafiek heeft Kirsten de relatieve absorptie van de IgG op een rij gezet. “Dit is de gemeten hoeveelheid IgG’s in het bloed , ten opzichte van de gevoerde hoeveelheid IgG’s, gecorrigeerd voor de hoeveelheid biest”, legt de onderzoeker uit. Een hoge absorptie van de antistoffen draagt bij aan een goede start en natuurlijke immuniteit van de lammeren.

Praktijkproef uitbreiden
Uiteraard gaat het hierbij om een kleine praktijkproef onder 30 dieren. De resultaten zijn zo veelbelovend dat we dit onderzoek op grotere schaal gaan herhalen. We houden je op de hoogte van de resultaten!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie