Cryptosporidiose komt in de moderne melkveehouderij vaak voor. De darmziekte zorgt voor hevige diarree en vochtverlies. Voor jonge kalveren is dit levensbedreigend. En dus zoeken melkveehouders naar oplossingen om de parasiet te lijf te gaan. Drie melkveehouders delen hun ervaringen met de inzet van PrimeHumic-humuszuren. Helpt het om cryptosporidiose te voorkomen?

Melkveehouder Wim van Helvoort is trots op zijn kalveren. “We besteden veel aandacht aan de genetica en fokkerij en we hebben echt mooie kalveren”, vertelt hij trots. Goede genetica kan er helaas niet voor zorgen dat cryptosporidiose buiten de deur blijft. De melkveehouder had geregeld last van de parasiet. Eerst zette hij Halocur in. “Dat werkte een tijdje, dan ging alles weer goed, maar telkens kwam het toch weer terug. Het werkt dus eigenlijk niet echt goed. En dan is een tientje per kalf erg duur”, concludeert hij. “Bovendien is het als boer heel erg om mooie kalveren dood te zien gaan. Als ze eenmaal flink aan de diarree zijn, helpt niks meer. Je gaat van alles proberen om dat te voorkomen.” En dus ging hij actief op zoek naar een ander product.

Diarree verdwenen
Uiteindelijk kwam hij op de beurs in aanraking met PrimeHumic. Hij kreeg een liter mee om te proberen. “Je hoeft maar 20 ml per kalf per dag door de melk te mengen, dus met een liter kom je al een heel eind. Het is niet duur, maar het belangrijkste is: het werkt hartstikke goed. We gebruiken het nu een half jaar en sindsdien hebben we geen diarree meer gehad. Geen diarree door crypto, maar ook geen andere soorten diarree meer.”

Bij Wim krijgen de kalveren zo snel mogelijk na de geboorte PrimeHumic-humuszuren door de melk, tot aan dag 14. “Rond dag 10 zijn de kalveren op hun kwetsbaarst. De antistoffen van hun moeder zijn dan grotendeels uitgewerkt en ze moeten zelf antistoffen gaan aanmaken.” En dus geeft hij ze nog een aantal dagen extra PrimeHumic.

Mond-tot-mondreclame
Wim is zo tevreden met het product dat hij de flessen PrimeHumic inmiddels ook al aan andere boeren heeft doorverkocht. “Mond-tot-mondreclame werkt toch vaak het beste”, merkt hij. Andere melkveehouders die het product willen inzetten, moeten volgens Wim rekening houden met twee dingen: “Geef ze niet te veel. Een boerenscheutje is al snel te veel, maar ik heb het idee dat dat niet goed is voor de kalveren. Daarnaast is het belangrijk om andere zaken goed op orde te hebben: de kalveren moeten droog en schoon liggen. De hygiëne moet goed zijn. Al moet ik bekennen dat we eerst altijd ontsmetten met duur ontsmettingsmiddel speciaal voor crypto. Dat heb ik al maanden niet meer gebruikt. Maar natuurlijk maken we de hokken wel goed schoon.”

Jongvee

Melkveehouder Amel de Jong

Meteen resultaat
Ook Amel de Jong gebruikt sinds kort PrimeHumic bij zijn kalveren. Samen met zijn ouders en broer runt hij een melkveebedrijf in Streefkerk, met 140 koeien en 25 tot 30 stuks jongvee tot een half jaar. “Het oudere jongvee besteden we uit”, vertelt Amel. Via een studieclubavond hoorde hij van de humuszuren van PrimeHumic. “Ik was vooral benieuwd naar het product bij onze kalveren. Wat doet het tegen cypto?” Amel zette PrimeHumic in vanaf het moment dat de mest van samenstelling veranderde – meestal rond dag 6 – tot 10 dagen. “We zagen telkens meteen resultaat, de kalveren zakten niet meer zo ver weg”, merkte Amel.

Ook voor E.coli
Op zich was deze werkwijze prima. Maar na overleg besloot hij het product toch eerder in te zetten: vanaf dag 1 na de geboorte. “We hadden ook last van E. coli de eerste dagen na de geboorte. We hebben sindsdien een goeie 10 kalveren gehad en we hebben helemaal geen problemen met E. coli gehad. Ik geloof echt in het product. Je hoort er nog niet veel melkveehouders over, maar ik ben enthousiast. Niet alleen over het resultaat, maar ook hoe het werkt. Je ondersteunt de darmgezondheid van de dieren er echt mee.”

Meer werkplezier
Financieel kan toevoeging van PrimeHumic-humuszuren volgens Amel makkelijk uit. “Het bespaart me kalveren, ellende en tijd. En ook maak ik me wat minder zorgen over de hygiëne. Natuurlijk is een goede hygiëne in de stallen belangrijk. Maar ook als je blijft boenen en poetsen krijg je soms alsnog last van bacteriën. Nu we PrimeHumic inzetten weet ik dat de dieren er goed doorheen komen. Alles bij elkaar zorgt het ervoor dat we plezier in het werk blijven houden. Ook m’n moeder, die veel voor de kalfjes zorgt, zei laatst dat ze het fijner vond bij de kalveren.”

Allerlei middeltjes geprobeerd
Ook melkveehouder Johan de Groot was op zoek naar een oplossing voor crypto bij zijn kalveren. “Ik had al allerlei wondermiddeltjes geprobeerd, van zuren tot knoflook. Maar niks werkt zo goed als wat we nu gebruiken: PrimeHumic-humuszuren. We mochten het product eerst testen. Beviel het goed, dan betaalden we en anders niet.”

Melkveehouder Johan de Groot

Melkveehouder Johan de Groot

Geen uitval meer
Sinds Johan het product inzet, sterven er geen kalveren meer aan diarree. “Het had echt meteen effect. Ik gebruik het product nu ongeveer een jaar en het verdient zich ruimschoots terug. Ik heb nu geen uitval meer. Bovendien zijn de kalveren vitaler en blijft de groei beter.” De kalveren krijgen het product vanaf dag 1, tot ongeveer 11 dagen. “Ze zijn dan door de kritieke fase heen, erna haal ik het er weer af.”

Bij de melkkoeien zet Johan het product nog niet in, ondanks de goede resultaten die ermee bekend zijn. “Ik wacht nog op het moment dat ik het ook bij het melkvee mag testen”, lacht de melkveehouder. Bij de kalveren blijft hij het product in ieder geval inzetten. “Het bevalt goed. Ik zou het zeker ook aanbevelen aan andere boeren die te maken hebben met diarree bij de kalveren.” In vakblad ‘Melk van het Noorden’ vertelt Johan meer over zijn succesvolle jongveeopfok. Lees het artikel hier.

Wat is PrimeHumic?
PrimeHumic bevat 52% humuszuur en 12% fulvinezuur. Deze organische stoffen zijn cruciaal voor het behoud van een goede gezondheid van het dier. Het gewicht en omvang van deze organische stofjes zijn zo klein dat ze van cel naar cel kunnen reizen. Humuszuur bindt en fulvinezuur transporteert, hierdoor helpen ze om voedingsstoffen beter op te nemen en onderhouden ze de celbalans. Daarnaast voeren humuszuur en fulvinezuur zware metalen af, waardoor de weerstand en vitaliteit verbeteren. Bij kalveren zie je dit onder meer terug in een betere darmgezondheid, minder darminfecties, een betere voederconversie en een mooiere huid en vacht.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie