13 oktober 2020

 

Steeds meer melkveehouders profiteren van de voordelen van PrimeHumic-humuszuur. BioAg Europe merkt een stijgende vraag door positieve mond-tot-mondreclame. De verwachting is dat de vraag de komende tijd verder groeit. Het product heeft een positief effect op de darmgezondheid, met onder andere als resultaat: een betere voerefficiëntie, hogere vet- en eiwitgehaltes, een langere levensduur, minder behandelingen, een betere algemene gezondheid en een hogere productie bij hittestress. Deze resultaten ziet BioAg Europe niet alleen in de eigen onderzoeksstal – waarbij het onderzoek het 5e jaar in gaat – maar ook bij diverse melkveehouders.

Salmonella aangepakt met humuszuren
Melkveebedrijf Koepon in Noord-Groningen zette PrimeHumic in bij de jongste kalveren. “Ze begonnen te kwakkelen, waren kortademig en pompten. Ook hadden we een iets hogere sterfte onder de kalveren en ze waren niet fit”, vertelt Marcel Rijkers, bedrijfsleider bij Koepon. Het bleek te gaan om een variant van de salmonellabacterie. De oplossing werd mede gevonden in de toevoeging van humuszuren aan het rantsoen. “We waren positief verrast dat zo’n kleine toevoeging het probleem kon oplossen. Na ongeveer een week ging het al aantoonbaar beter met de kalveren. De kalveren werden sterker, actiever, hadden een betere vertering en dus ook betere mest. Ook bij het melkvee zagen we effect. De voerefficiëntie verbeterde, de darmflora werd gezonder, de mest mooier en we behaalden iets hogere gehaltes.”

Productie zakte met ruim een liter
Melkveehouder Marc Krabben voert al ruim vijf jaar PrimeHumic aan zijn 110 melkkoeien. Toen de voerleverancier vergat het product bij te mengen, merkte hij dat direct. “De productie zakte gemiddeld met ruim een liter en ik merkte aan de koeien dat er iets anders was.” Daarnaast merkt hij dat de leeftijd waarop ze koeien afvoeren de laatste jaren met 3 maanden is gestegen en dat het aantal uierontstekeningen in de loop van de tijd fors is gezakt.

Simpele rekensom
Melkveehouder René Bruggeman twijfelde of hij PrimeHumic moest inzetten. “We hebben het toen een goede maand door het voer gemengd. De productie steeg met een liter per koe per dag. Toen het eraf ging, daalde het meteen weer”, vertelt René. “Verder hebben we niks veranderd. Het product zorgt dus echt voor een betere voerefficiëntie.” Hij probeerde nog een paar keer wat het effect was als hij stopte met de toevoeging van PrimeHumic. “Maar na één tot twee weken begonnen we altijd weer. De productie zakte meteen terug.” En dus is het voor René simpel: de opbrengsten van PrimeHumic-humuszuren zijn zo’n 34 cent per koe per dag, de kosten 6 cent. “Dan is de rekensom snel gemaakt.”

 

Bovenstaande afbeelding is rechtenvrij te gebruiken in relatie tot dit nieuwsbericht.

1 reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie